пʼятниця, 29 січня 2016 р.



Сьогодні ми запросили вас до бібліотеки, щоб вшанувати пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави. 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу. Сухими словами історичних документів, полум’яними рядками поетів, зворушливою музикою пісні ми хочемо розповісти про подвиг. : Це правда: кров з каміння може змити дощ, червона місяця хустина може стерти, але наймення ваші, багряніші від рож, горять у просвіті на плитах незатертих.
 Ведучий:
 Супроти чужої навали,
 Супроти смерті – в стужу, сніг,
 Ось тут вони, ось тут стояли
 І всього жменька – триста їх.
Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня та спить в знаних і безіменних могилах розкиданих по рідній і чужій землі – ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ.
 Цвіту нашого народу, його славним синам і дочкам, що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас – життя – ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ. : Тим, кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути і викреслити з своєї пам’яті і історії, героям, що впали в страшному бою під Крутами – ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ.
 Добре кажуть: „Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього”. І це дійсно так, бо так само, як дерево тримається на землі своїми коріннями, так людина тримається на землі своїм минулим. Людина, яка не знає минулого – як перекотиполе, куди вітер подме, туди воно й котиться. Але ж людина не перекотиполе, і, як сказав у своєму романі Павло Загребельний: „На порожньому місці роду не заснуєш”. Саме тому ми повинні знати історію . А історія наша полита кров’ю і сльозами.
 Сьогодні безкровно на диво вікам
 Будується наша Вкраїнська держава.
Її незалежність потрібна всім нам
 І ми помилятись не маємо права.
 Історія наша нам більш не простить,
Забудьмо зловіснії сварки і чвари.
Як зрадим Вкраїну в цю жадану мить,
 Нам знов не минути всім Божої кари.
 Згадаймо, як предки боролись колись,
 В боях здобували і волю, і славу;
Як річеньки крові за край наш лились,
За рідну Вітчизну, Вкраїнську державу. 

В нашій бібліотеці було проведено урок - реквієм
" Нам не забути славу Крут"






Немає коментарів:

Дописати коментар